Venner og Familie har Forskellige Pladser ? Eller Har De?

Jeg stod for nyligt i den situation, at jeg skulle bruge en ny bil. Da jeg ikke aner noget som helst om biler, valgte jeg at ringe til en god ven, som jeg ved har styr på den slags. Vi snakkede i grove træk om hvad jeg var på jagt efter, og jeg fik en liste over ting jeg lige skulle overveje, før snakken kunne komme videre. Vi aftalte at tage en kop kaffe dagen efter, og få snakket det nærmere igennem, så jeg kunne træffe den rigtige beslutning. Det virkede alt sammen ganske naturligt for mig.

Men senere den dag spiste jeg aftensmad med min familie. Vi snakkede om løst og fast, og om vores planer for de næste dage. Her fik jeg fortalt, at jeg skulle have kaffe med min gode ven den næste dag, så vi kunne snakke om bilkøb. Min far var ved at få en småkage galt i halsen over det, og blev nærmest helt vred. Han mente ikke at man sådan kunne gå til sine venner, når det handlede om at købe en bil. Det var ikke den slags praktiske gøremål venskaber var til for, mente han. For ham at se, var det ufatteligt egoistisk af mig, at bede en ven om hjælp. Det var i stedet noget man burde gå til sin familie omkring. Min fars syn på familien er nemlig, at den skal hjælpe hinanden, og at det derfor er mere naturligt at man her kan søge hjælp til køb af bil, end hos sine venner.

Jeg blev lidt overvældet til at starte med, og må endda sige at jeg rødmede. Jeg fik den her følelse indeni, af at have gjort noget forkert ? fuldstændigt som da man var barn, og far skældte ud. Men så var der heldigvis andre ved bordet der bød ind. Det endte faktisk med at blive en ganske interessant samtale omkring forskellen på venner og familie. Det viste sig at der var stor forskel på, hvad folk helst gik til deres venner med, og hvornår de foretrak at tale med familien.

Og det er egentligt målet med denne artikel. Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at vi ikke alle ser verden på den samme måde. Der er ingen i min familie der taler om biler på samme pragmatiske måde som min gode ven, og det er det, jeg har brug for. Han var endda så flink at tage med mig hen til Bjarne Nielsen biler og vælge den helt rigtige bil. Men jeg forstår godt, hvis andre ville foretrække at spørge familien om hjælp. Pointen er bare, at det er din egen mavefornemmelse du bør bruge, når du bestemmer dig for hvem du vil spørge. Ingen kender din familie og dine venner som du gør, og derfor er du den, der bedst kan vurdere hvad der giver mening.